زن و مردی که قصد ازدواج دارند، علاوه بر دارا بودن شرایط مقتضی برای تحقّق عقد ازدواج، باید از موانع انعقاد عقد مبرّا باشند. این مقتضیات و موانع در شرع بهتفصیل بیانشده است، زیرا ازدواج ارتباط مشروع بین زن و مرد است و ریشه آن به آفرینش انسان بازمیگردد و آثاری ماندگار بر زندگی آنان میگذارد. حفظ نسل بشر، سلامت فردی و اجتماعی و فراهمسازی زمینه کمال انسانی ازجمله ثمرههای ازدواج است.
دین اسلام برای این مهم حدومرز خاصی را مشخص نموده است که فرا رفتن از این حدومرز موجب از هم گسیختن شاکلۀ خانوادهها و بینظمی در اجتماع خواهد شد.
برخی زنان و مردان تا ابد بر هم حراماند بدین معنا که ازدواج آنان با یکدیگر ممنوع دانسته شده است. در این نوشتار موجباتی که موانع نکاح میباشند مثل شوهردار بودن یا در عده بودن زن بررسی میشود. ضرورت پرداختن به این موضوع آنگاه روشن میشود که به نقش خانوادۀ سالم در تربیت انسانهای لایق و شایسته توجه کنیم؛ مسلّما اگر در موانع تشکیل خانواده دقت شود، موجب جلوگیری از هم پاشیدن خانوادهها و لطمات روحی و عاطفی ناشی از آن خواهد شد.
این کتاب به دنبال تبیین مسئلۀ موجبات محرمات ابدی است که در سطح خودپاسخ به بخش مهمی از زندگی اجتماعی انسانها، یعنی جواز و عدم جواز تشکیل خانواده و یا بقاء و استمرار آن میباشد که در فقه بانام اسباب تحریم یا موانع نکاح شهرت دارد.
کتاب در چهارفصل تنظیمشده است، فصل نخست به «احکام ازدواج در عدّه» اختصاص دارد و شامل مباحثی نظیر طلان ازدواج با معتدّه و ازدواج در عدّه موجب حرمت ابدی است و علم زوجین بهحکم و موضوع و مسئله دخول و چندین بحث دیگر میشود . فصل دوم به احکام زنا در حرمت ابدی، فصل سوم به احکام لواط در حرمت ابدی و بالاخره فصل چهارم به احکام ازدواج در احرام میپردازد که البته هر فصل شامل زیرمجموعهای از مباحث مختلف میشود.