عنوان پایان‌نامه

جبران خسارت بزه دیدگان از بیت‌المال در قبال مأموریت‌های مسلحانه



    دانشجو در تاریخ ۳۰ بهمن ۱۴۰۲ ، به راهنمایی ، پایان نامه با عنوان "جبران خسارت بزه دیدگان از بیت‌المال در قبال مأموریت‌های مسلحانه" را دفاع نموده است.


    رشته تحصیلی
    فقه و حقوق جزا
    مقطع تحصیلی
    کارشناسی ارشد
    محل دفاع
    دانشگاه شهید مطهری (ره)
    تاریخ دفاع
    ۳۰ بهمن ۱۴۰۲

    چکیده

    در دنیای امروز، حکومت‌ها برای حفظ امنیت و نظم کشور خود از نیروهای آموزش دیدهای به عنوان مأموران نیروهای مسلح بهره‌مند می‌شوند و این مأموران مسلح در ایفای وظایف خود، هر از گاهی ناگزیر از  بکارگیری سلاح در درگیری با افراد می‌شوند و از این جهت ممکن است خسارات جانی یا مالی به افراد وارد آید. حال اگر در این درگیری‌های مسلحانه مأمور بر طبق ضوابط و قوانین مربوطه عمل نموده باشد، جبران خسارت وارده وفق ماده ۴۷۳ قانون مجازات اسلامی بر عهده بیت‌المال می‌باشد چرا که بر طبق قاعده «لایُبطَلُ دَمُ إمرَءٍ مسلمٍ» خون مسلمان نباید هدر رود. لذا در این پایان‌نامه سعی بر آن شده است که از طرفی حمایت از حقوق بزه دیدگانی شود که در درگیری مسلحانه با مأموران مسلح، متحمل خساراتی شده‌اند و از طرف دیگر علاوه بر شرع و قانون، وجدان جمعی نیز اقتضا دارد از آنجا که مأموران نیروهای مسلح در راستای ایجاد نظم و برقراری امنیت جامعه ایفای وظیفه می‌کنند، بنابراین می‌بایست در مواردی که ضوابط و قوانین را رعایت نموده‌اند و در این راستا خسارتی به فرد یا افرادی وارد آمده است، دولت موظف به جبران آن خسارت باشد و همچنین در این جبران خسارت باید نهایت دقت و وسواس را به کار گرفت چرا که بیت‌المال متعلق به همه مسلمین است. پس دقت نظر در این امر که آیا مأمور قبل از  بکارگیری سلاح، تمام آموزش‌های لازم را فراگرفته باشد و همچنین ضوابط و قوانین مقرر درباره  بکارگیری سلاح را حین تیراندازی رعایت نموده یا خیر، به کاهش ورود چنین خسارت‌هایی و به تبع آن کاهش هزینه از بیت‌المال کمک شایانی خواهد نمود.

    Abstract

    In Iran, the government compensates victims, not just through laws but also based on the faith-based principle of "a Muslim's right shall not be annulled." Public funds, seen as Muslim property, are used for this. However, Iran has non-Muslim citizens under its rule. The text questions whether public funds can be used to compensate these individuals and how religious rulings apply in such cases. The author emphasizes careful spending to prevent waste while ensuring all receive compensation. Laws like the "Law on Use of Weapons" specify government responsibility in certain cases. Insurance is suggested as an alternative funding method. Balancing religious and legal considerations, the text explores the complexities of victim compensation in Iran while advocating for responsible use of public resources.

    Keywords: Damage and injury, treasury, victim, sovereignty, compensation.

    کلیدواژه‌ها: جبران خسارت بیت‌المال بزه دیده بکارگیری سلاح