وحی از منظر علامه طباطبایی و ریچارد سوئین برن
- رشته تحصیلی
- فلسفه و حکمت اسلامی
- مقطع تحصیلی
- کارشناسی ارشد
- محل دفاع
- دانشگاه شهید مطهری (ره)
- تاریخ دفاع
- ۳۱ شهریور ۱۳۹۷
- دانشجو
- سیده لیلا موسوی
- استاد راهنما
- دکتر رسول رسولیپور, دکتر عطیه زندیه
- چکیده
-
از مهمترین چالش های ادیان ابراهیمی مسئله وحی است که به تأیید و تصریح کتب مقدس و قرآن و با تأیید معجزه بودن آن موردپذیرش پیروانشان قرارگرفته است. صرفنظر از اختلافات میان ادیان در مورد وحی میتوان گفت که وحی در کنار عقل شاخصه اصلی نبوت و راهی است که خداوند بهمنظور روشن شدن حقایق پیش روی انسان میگشاید تا وی را بهسوی سعادت، رهنمون سازد. اهمیت این موضوع بهقدری است که همیشه موردتوجه اهل اندیشه قرار داشته است و در سنتهای گوناگون فلسفی- دینی مورد بحث و بررسی قرار میگیرد. در این میان نظریهپردازان و اندیشمندان مسیحی و مسلمان سهم ویژهای در مورد این موضوع داشتهاند.
سید محمدحسین طباطبایی و ریچارد سوئینبرن، از فلاسفه و الهیدانان بزرگ جهان اسلام و مسیحیت، ازجمله کسانی هستند که با توجه به اعتقادات دینی خود، در حمایت از امتیاز آموزههای وحیانی تلاش کردهاند. در این پژوهش از روش توصیفی به بررسی تطبیقی آراء و نظرات این دو فیلسوف معاصر دینی پرداختهشده است. بررسیها ما را به این نتیجه میرساند که علیرغم تلقی متفاوتی که بهتبع معتقدات دینی میان آنها در مورد چیستی و ماهیت وحی اصیل وجود دارد، در مسائلی نظیر ضرورت وحی و اثبات وحی که ذیل این موضوع مطرح میشوند و برخی از تقسیمبندیهایی که ارائه میدهند، اتفاقنظر دارند.
سوئینبرن درباره وحی، دو ادعای مسیحی؛ یعنی «ظهور و تجلی خدا از طریق تجسد» و «انتقال پیام الهی از طریق انبیاء به انسانها» را میپذیرد. این در حالی است که در اندیشه مبتنی بر اسلامِ علامه طباطبایی ادعای اول به هیچوجه پذیرفته نیست و تنها انتقال پیام الهی از طریق ظهور حقایق وحیانی به افراد برگزیده مورد تأکید قرار میگیرد.