تبیین معنای نشوز، بررسی آثار آن و تطبیق آن با مصادیق جدید

شماره مجلد: ۲ | دوره ۲/ شماره ۱  بهار و تابستان ۱۴۰۲          کد مقاله: ۷          صفحه: ۱۸ - ۱

زینب سادات ضیائی

چکیده:

نشوز واژه‌ای قرآنی است که در آیات ۳۴ و ۱۲۸ سوره‌ی نساء صراحتاً وارد شده است. با این تفاوت که در آیه­ی ۳۴ سوره‌ی نساء در معنای خاص خود برای زنان و در آیه­ی ۱۲۸ سوره‌ی نساء در معنای خاص خود برای مردان به کار رفته است؛ به طور کلی معنای نشوز را می‌توان به نوع خاصی از روابط نابهنجار بین زوجین اطلاق کرد. با توجه به تغییر روند زندگی اجتماعی افراد و نگاه جدید آن‌ها به نوع روابط اجتماعی و خانوادگی لزوم تبیین دقیق و جامع معنای نشوز برای تطبیق آن با مصادیق خصوصاً مصادیق جدید جامعه‌ی امروز روشن می‌شود چراکه نوعاً در این مسئله از طرف افرادی نقد یا دست‌کم شبهه وارد می‌شود که ناشی از خلط و اشتباه در تطبیق مصادیق بر معنای نشوز است.

لذا در این مقاله به تبیین معنای نشوز و بررسی آثار فقهی و حقوقی آن و به دلیل ارتباط مستقیمی که این مقوله با تمکین و عدم تمکین دارد به بررسی و تعریف تمکین و عدم تمکین پرداخته شده است. در ادامه با توجه به هدفی که در این مقاله دنبال می‌شود و آن تطبیق دقیق و صحیح مصادیق با معنای نشوز است به شناسایی مصادیق پرداخته و درنتیجه دریافت می‌شود که مهم‌ترین مصداق نشوز تمایل برقراری ارتباط با غیر برای هر یک از زوجین می‌باشد.

کلمات کلیدی : نشوز زن، نشوز مرد، تمکین، آثار نشوز، مصادیق نشوز.

دانلود فایل